Nieuwsbrief 12

  -----------------------------------------------------------------

  Nieuwsbrief 12


  14-04-2017

   

  Beste ouders,
  Het paasweekeinde staat voor de deur. Wij wensen jullie allemaal heel fijne paasdagen en zien alle kinderen dinsdag 18 april graag weer terug op school.

   

  In deze nieuwsbrief:
   Korte samenvatting van het Koningslinde café over de breinprincipes
   Verkeerssituatie Het Kwartier
   Biebouders of opa’s of oma’s gezocht
   Inschrijving broertjes of zusjes
   Nieuws van de ouder vereniging: hulpouders gezocht voor de Koningslinde sportdag, ieder kind een Koningslinde t-shirt
   Nieuws van de MR: uitkomst evaluatie vijf gelijke dagen model
   Scouting Vught Noord

   

  Nieuws:
  Koningslinde café over de toepassing van breinprincipes in de klas:
  Het Koningslinde café stond in het teken van de toepassing van de zes breinprincipes in ons onderwijs. Vanuit wetenschappelijk onderzoek zijn dit de principes die sterke invloed hebben op het leren.

   

  Onze collega’s hebben hierover intensieve training gevolgd tijdens studiedagen. Ook is het wekelijks onderdeel van het samen voorbereiden van de lessen.
  Hoe beter leerkrachten de breinprincipes toepassen hoe makkelijker kinderen kunnen leren.
  De ouders hebben op een ludieke manier informatie gekregen over de betekenis en inhoud van de breinprincipes. Daarna konden de ouders in verschillende groepen filmpjes bekijken van de toepassing van de breinprincipes in de lessen aan hun kinderen.

   

  Een aantal uitspraken van ouders:

   Het was nog leuker dan ik dacht!
   Wauw, dit had ik niet willen missen.
   Wat hebben de leerkrachten veel werk aan de avond besteed.
   Wat knap van de leerkrachten om op deze manier hun lessen in te vullen.
   Hier kan ik op het voortgezet onderwijs ook iets mee.
   Leuk om te zien hoe de lessen zijn opgebouwd.
   Jammer dat ik maar in twee groepen kon kijken, ik had ze graag allemaal gezien.
   Ik krijg zo’n respect voor de leerkrachten.

   

  Mocht u geïnteresseerd zijn in de breinprincipes, lees dan: breindidactiek, Gerjanne Dirksen en Monique de Boer.

   

   

  Verkeerssituatie Het Kwartier:
  Van een aantal ouders hebben wij waardevolle tips ontvangen voor het veiliger maken van de verkeerssituatie. In het volgende overleg met alle partners in Het Kwartier en met de gemeente zullen we de opmerkingen en tips naast elkaar leggen en kijken wat we hiermee kunnen doen.
  We houden u hiervan op de hoogte.

   

   

  Biebouders gezocht:
  We zijn heel hard op zoek naar ouders van groep 1 tot en met 8 die een paar uurtjes in de week voor de uitleen van de biebboeken willen zorgen. Op dit moment is er nog maar 1 ouder actief en kan de bieb eigenlijk veel te weinig open zijn. Natuurlijk mogen opa’s of oma’s ook ingeschakeld worden.
  Onze kinderen lezen echt heel graag, dus alle hulp is meer dan welkom!
  Wilt u zich aanmelden? Mail naar e.van.hooft@obsdekoningslinde.nl

   

   

  Inschrijving broertjes en zusjes:
  Zijn er broertjes of zusjes die in het schooljaar 2017-2018 van start gaan die nog niet zijn ingeschreven? Zou u dat dan zo snel mogelijk willen doen? Niet omdat er voor hen geen plek zou zijn maar om puur organisatorische redenen.

   

   

  Nieuws van de Ouder Vereniging:
  Vrijwillige ouderbijdrage
  De oudervereniging wil u hartelijk bedanken voor het overmaken van de vrijwillige ouderbijdrage. 80% van alle ouders heeft de bijdrage nu overgemaakt. Hierdoor kunnen zij alle activiteiten zoals de meesters- en juffendag, Sinterklaas, Kerst en allerlei andere activiteiten blijven organiseren!

   

   

  Hulpouders gezocht
  Een paar weken geleden heb ik een oproep gedaan voor hulpouders voor de sportdag van De Koningslinde op 17 mei a.s. Hier heb ik leuke reacties op gehad, waarvoor hartelijk dank. Maar….. , we zijn er nog lang niet. Om de sportdag soepel te laten verlopen hebben we (net als vorig jaar) er voor gekozen om 2 begeleiders per groep in te delen. Daarnaast hebben we nog ouders nodig die een spel begeleiden. Alles bij elkaar opgeteld hebben we bijna 80 hulpouders nodig en we hebben er nu slechts 22.
  Ik wil jullie hierbij dan ook nog een keer vragen of degenen die nog niet hebben gereageerd zouden kunnen kijken of jullie toch kunnen helpen. En misschien kunnen jullie om je heen vragen of er mensen zijn die ook hun steentje willen bijdragen aan deze fantastisch leuke en gezellige activiteit. Het zou immers erg jammer zijn als we deze activiteit vanwege te weinig hulp niet door kunnen laten gaan.
  Ik hoor het heel graag van jullie. Aanmelden kan via bd.leeuw@hotmail.com.
  Met sportieve groeten, namens de sportdag commissie, Barbara de Leeuw

   

   

  Elk kind een eigen Koningslinde t-Shirt!
  Jullie kennen hem vast wel, het groene t-shirt van de Koningslinde dat wordt gedragen door de kinderen tijdens een feestelijke activiteit. Denk hierbij aan juffendag, Avond 4 daagse, sportdag, voetbaltoernooi etc. etc.
  De t-shirts zijn eigendom van de OV en zij leende ze in het verleden uit. Helaas zijn we genoodzaakt over te gaan op een nieuw systeem (we vragen 10 euro borg per t-shirt) omdat veel t-shirts niet retour komen na een activiteit. Daarnaast is het door de enorme groei van de school handig als iedereen zelf verantwoordelijk is voor het bijhouden en schoon houden van zijn t-shirt.
  Let op, de t-shirts blijven eigendom van de OV en de borg komt retour bij inleveren van het t-shirt. Het inleveren en ruilen kan alleen op de aangekondigde momenten in het jaar.

   

  Hoe kom je aan dit leuke Koningslinde t-shirt?
  Deze t- shirts zijn voor 10 euro aan te schaffen in de grote hal op:
  Woensdagmiddag 10 mei om 14.00 uur
  Vrijdagochtend 12 mei om 08.30 uur
  Vrijdagmiddag 12 mei om 14.00 uur
  Kom met 10 euro gepast per t-shirt en de maat van je kind. Dan krijg je het t-shirt direct mee.
  Deze 10 euro komt retour na het inleveren van het t-shirt. Mocht je gedurende de jaren een groter
  t-shirt nodig hebben, dan kan deze omgeruild worden op de ochtend van de sportdag, op de Koningslinde café’s en op een nog nader te bepalen moment begin april 2018.
  Kom langs op bovengenoemde momenten om een t-shirt aan te schaffen. Dan kijken we of een goede maat op voorraad is en anders worden deze persoonlijk nageleverd.

   

  Op 17 mei staat de sportdag gepland en in juni de avond 4 daagse. Het zou dan leuk zijn als alle kinderen hun eigen Koningslinde t-shirt dragen.

   

  Met vriendelijke groet,
  De Oudervereniging van de Koningslinde

   

   

   

  Nieuws van de MR
  Eindevaluatie vijf gelijke dagen model
  In het schooljaar 2015-2016 is de Koningslinde overgestapt op het 5 gelijke dagen model. Dit betekende dat er van maandag tot vrijdag gelijke schooltijden kwamen van 8:30 -14:00 uur en dat het uur vrije tijd voor de lunch kwam te vervallen. Bij de invoering hebben we aangegeven dat we deze omschakeling zouden evalueren. Daartoe hebben we vorig schooljaar een tussentijdse evaluatie gedaan bij de ouders, de leerkrachten en de leerlingen van groep 6,7 en 8 en hen gevraagd wat hun ervaringen met het 5 gelijke model waren. Een tijdje geleden hebben we dezelfde vragen nog eens voorgelegd aan de ouders, leerlingen en leerkrachten. Dit als eindevaluatie van het zogenaamde continurooster.
  176 ouders hebben de vragenlijst ingevuld. Dit komt overeen met ouders van 255 leerlingen. Dit is een kleine 84 % van de populatie. Van de leerkrachten hebben 14 van de 15 de enquête ingevuld. 36 leerlingen van groep 6 en 8 hebben de vragenlijst eveneens ingevuld.
  Over het algemeen zijn de ouders zeer tevreden over het vijf gelijke dagen model. Zij geven het rooster een score van 7,9 uit 10. Dit was bij de tussentijdse evaluatie nog een 7,3. Op alle vragen wordt er hoger gescoord dan bij de tussentijdse evaluatie. De tijd die de kinderen krijgen voor de lunch wordt nog wel als weinig ervaren.
  De leerkrachten gaven bij de tussentijdse evaluatie nog een 4.9 uit 10 aan het rooster. Dit heeft geleid tot een gesprek met de leerkrachten en een aantal aanpassingen in de werkwijze. Bij de eindevaluatie werd op alle vragen een voldoende gescoord en geven de leerkrachten een 6.3 aan het continurooster. Ondanks het feit dat er toch weinig rustmomenten tijdens de schooltijden zijn voor de leerkrachten, lijken de aanpassingen hun effect te hebben gehad.
  De leerlingen van groep 6 en 8 zijn ook positief over het 5 gelijke dagen model. Zij gaven op alle vragen een hoger cijfer dan bij de tussentijdse evaluatie behalve op de laatste vraag het cijfer wat ze aan het 5 gelijke dagen model zouden geven van 1-10. Hier scoorde ze een 7,8 uit 10. Dit is iets lager dan de 8,2 van de vorige evaluatie. Nog steeds een heel hoog cijfer.
  De resultaten van deze eindevaluatie zullen besproken worden tijdens de volgende MR vergadering op 17 mei. De resultaten van de eindevaluaties staan ook online en kunt u bekijken op onderstaande links.

   

  Resultaten ouders:
  https://mr19.typeform.com/report/PPY8OP/Z3kn

   

  Resultaten leerkrachten:
  https://mr19.typeform.com/report/gZkQjZ/YVXu

   

  Resultaten leerlingen:
  https://mr19.typeform.com/report/q8En7A/ssa0

   

   

  Volop genieten van de lente met Scouting Vught-Noord
  Met veel plezier organiseert Scouting Vught-Noord voor het tweede jaar de scouting ateliers voor kinderen van De Koningslinde. We hebben al een aantal leuke en gezellige middagen achter de rug waarbij we zijn gestart met een cursus vuur maken en afgelopen week hebben we een kompas instructie gegeven en daarna een tocht door het bos gelopen. Vandaag gaan we pionieren en volgende week sluiten we af met een speurtocht. Is scouting iets voor uw zoon of dochter? Hij/zij is van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te draaien. Wij zijn er elke zaterdag (buiten de vakanties) van 10.30 tot 12.30 op de Loonsebaan 119C in Vught.

   

   

  Wat staat er de komende twee weken op het programma?
  24-04 t/m 05-05
  meivakantie

   

   

  Informatie:
  Wilt u tussentijds op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, de volgende sites worden steeds bijgewerkt:
  www.obsdekoningslinde.nl

  facebook pagina: OBS De Koningslinde
  Verschijningsdatum volgende nieuwsbrief: 12-05-2017

   

   

  Met vriendelijke groet namens het team,
  Miron Hageman